captain-odds-18-plus
captain-odds-18-plus

Wedden op de KNVB bekerfinale

05/04/2024

.

Laatste update: 03/05/2024

Wedden op de KNVB bekerfinale

In het Nederlandse betaalde voetbal zijn er jaarlijks drie prijzen te winnen. Dit zijn het landskampioenschap, de KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal. De bekerfinale is daarmee een van de belangrijkste wedstrijden van de Nederlandse voetbalkalender.

De strijd om de dennenappel

De KNVB beker is de oudste voetbalcompetitie van Nederland. Waar de Eredivisie pas in de jaren ‘50 van de vorige eeuw werd opgericht, gaan de wortels van het bekertoernooi terug naar 1899. Een jaar eerder besloot de Nederlandse Voetbalbond, dat er een toernooi georganiseerd moest worden voor de leden van de bond.

 

De eerste toernooien werden gespeeld met als inzet de Holdert beker. Deze werd ter beschikking gesteld door ondernemer Hak Holdert. De eerste winnaar van deze beker was RAP Amsterdam. De club versloeg HVV uit Den Haag in de finale met 1-0.

 

Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de voetbalbond Koninklijk werd, kreeg de beker de naam KNVB beker. De beker die vanaf 1946 gewonnen kon worden, was de eerste beker die van echt zilver gemaakt werd.

 

Vanaf 1995 kreeg de KNVB Beker een sponsornaam. De voetbalbond zag mogelijkheden om extra geld te verdienen door de naam van het toernooi te koppelen aan een bedrijfsnaam. Van 1995 tot en met 2005 werd er gespeeld om de Amstel Cup. In het seizoen 2005/06 en 2006/07 heette de beker de Gatorade Cup.

 

Daarna kreeg de KNVB Beker de oude naam weer terug. Sinds het seizoen 2017/18 wordt er officieel gesproken van de TOTO KNVB Beker. Online bookmaker TOTO, van oudsher een spel dat werd opgericht door de KNVB, is sinds dat jaar sponsor van het bekertoernooi.

Recordwinnaars

Clubs die vaak de KNVB beker gewonnen hebben worden Cupfighters genoemd. Vooral als die clubs normaal gesproken niet tot de traditionele top van het Nederlandse voetbal behoren. Het zal niemand verbazen dat Ajax, Feyenoord en PSV de beker het vaakst gewonnen hebben.

 

Ajax is recordwinnaar met 20 bekers. De Amsterdammers verloren daarnaast de finale nog eens zeven keer. Feyenoord volgt op gepaste afstand. Met 13 gewonnen en vier verloren finales staat de club uit Rotterdam tweede op de lijst. Dit jaar krijgt Feyenoord de kans om een veertiende dennenappel aan de prijzenkast toe te voegen.

PSV won 11 bekers en verloor acht finales. Daarna volgt FC Utrecht, een echte Cupfighter. De Utrechters zijn geen topclub, maar stonden al wel zeven keer in de bekerfinale. Drie keer werd de beker daadwerkelijk gewonnen.

Wedden op de KNVB bekerfinale is populair! 

wedden op knvb bekerfinale

Wedden op de KNVB bekerfinale is populair! 

De kortste weg naar Europees voetbal

De beker is de kortste weg naar Europees voetbal. Nederlandse profclubs stromen in de tweede ronde van het toernooi in en kunnen vervolgens in vijf wedstrijden een Europees ticket veilig stellen. Voor de clubs die actief zijn in een Europees toernooi begint het bekertoernooi zelfs nog een ronde later, in de achtste finales.

 

Zodoende is het spelen van de bekerfinale voor kleinere clubs ook een manier om zich te verzekeren van deelname aan de Europa League. Sinds dit seizoen – 2023/24 – plaatst de winnaar van de KNVB beker zich rechtstreeks voor de groepsfase van het tweede UEFA toernooi.

 

Voorheen was zelfs een finaleplaats soms al goed genoeg voor een Europees ticket. Als de bekerfinale verloren werd tegen de nieuwe landskampioen of een ploeg die zich plaatste voor de (voorronde van de) Champions League, dan ging het ticket voor het lagere Europese toernooi naar de verliezend bekerfinalist. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Als de beker gewonnen wordt door een club die het aankomende seizoen in de Champions League speelt, dan schuift het beker ticket door naar de nummer 4 van de Eredivisie.

Memorabele finales

Er zijn in de rijke geschiedenis van het KNVB bekertoernooi een boel memorabele finales gespeeld. Wat te denken van de finale van 1993 toen het oppermachtige Ajax van Louis van Gaal het in de finale opnam tegen SC Heerenveen, op dat moment nog spelend in de Eerste Divisie. Ajax won met 6-2.

 

SC Heerenveen won in 2009 alsnog een KNVB Beker. In de finale werd FC Twente met 1-0 verslagen. Het was een van de weinige finales in de recente geschiedenis van het bekertoernooi dat geen enkele van de traditionele top-3 clubs de finale wist te halen.

 

De meest opvallende uitslag van een recente bekerfinale is ongetwijfeld de 5-1 tussen PEC Zwolle en Ajax. Niet Ajax, maar PEC won met die score. Ricardo van Rhijn opende in de derde minuut de score voor Ajax, maar twee treffers van Ryan Thomas en Guyon Fernandez in de eerste helft zorgden voor ongeloof op de tribune en euforie in Zwolle en omstreken. Na de pauze was er van een comeback geen sprake en werd de 5-1 eindstand bepaald door Mister PEC Zwolle, Bram van Polen.

Spookfinale Feyenoord Utrecht 2020

Een bijzondere vermelding moeten we ook geven aan de finale van het seizoen 2019/20. Feyenoord en FC Utrecht hadden zich geplaatst voor de bekerfinale van dit seizoen. Deze wedstrijd is echter nooit gespeeld. Door het uitbreken van de corona pandemie in maart 2020, werden niet veel later alle Nederlandse voetbalcompetities door de KNVB stilgelegd. Daar behoorde de KNVB Beker ook toe.

In andere Europese landen is na de ingevoerde lockdown het seizoen uitgespeeld en zijn er ook nog bekerfinales gespeeld. De KNVB besloot dat in Nederland niet te doen. Dit tot ongenoegen van vooral FC Utrecht dat op deze manier naast een Europees ticket greep.

Wedden op de bekerfinale

Op de eindstrijd van de KNVB beker kan gewed worden bij een bookmaker. Naast alle reguliere weddenschappen die gelden bij wedden op voetbal heeft de bekerfinale een optie om in te zetten op welke club de finale en daarmee de KNVB beker wint.

 

Een belangrijke tip die we je mee willen geven als je wilt wedden op de bekerfinale is dat je er rekening mee moet houden dat de bekerfinale bij een gelijkspel na 90 minuten een verlenging kent. Is er na het spelen van de verlenging nog geen winnaar? Dan wordt de eindstrijd beslist met strafschoppen.

 

Zet je in op 1X2, dan wed je dus op het resultaat na 90 minuten. Zet je bij deze weddenschap in op winst voor NEC en wint de club uit Nijmegen de wedstrijd in de reguliere speeltijd, dan heb je een winnende weddenschap geplaatst. Wint NEC na verlenging of strafschoppen? Dan heb je de 1X2 weddenschap verloren. Het resultaat na 90 minuten was immers een gelijkspel.

 

De meeste bookmakers bieden weddenschappen aan waarbij je kunt voorspellen of de wedstrijd in de reguliere speeltijd of in de extra tijd beslist gaat worden. Deze weddenschappen worden aangeboden als 50-50 weddenschappen waarbij er twee inzetmogelijkheden zijn.

top 5

bonussen

LeoVegas
LeoVegas

€50 free bet

Unibet
Unibet

€50 free bet

Circus
Circus

€250 free bet

Bet365
Bet365

Top free bet

Jacks
Jacks

€100 free bet

top 5

bookmakers

4,5 rating
Welkomstbonus van €50
5,0 rating
Welkomstbonus €50
4,8 rating
Hoge welkomstbonus
4,5 rating
Welkomstbonus €100
4,5 rating
Welkomstbonus €50,-
captain-odds-logo

Wat is jouw leeftijd?

Help ons bij het verantwoordelijk tonen van informatie over wedden op voetbal en selecteer hieronder eerst je leeftijd.

Het uitschakelen van de checkbox weigert je toegang tot deze website. De gekozen leeftijd dient naar waarheid te zijn ingevuld. Je bevestigt bewust te zijn van de risico’s bij deelname aan kansspelen en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.